O steku słów kilka

Sztuka gotowania wcale nie jest trudna. Wystarczy garść odwagi, szczypta fantazji i potrawy wychodzące spod naszej ręki dostarczą niezapomnianych wrażeń domownikom. Trzeba pamiętać jednak o jednym, że przepis na potrawę to tak naprawdę tylko wskazówka do osiągnięcia celu. To my testując go decydujemy o efekcie końcowym. Liczy się przede wszystkim radość z gotowania, smak domu, który przecież u każdego jest inny.

Na początku skupimy się na praktycznych poradach dotyczących wyboru mięsa na wspaniały stek. Najlepsza będzie polędwica wołowa, bo charakteryzuje się niską zwartością tkanki tłuszczowej, mięso jest zwarte bez przerostów tkanki łącznej i co za tym idzie stosunkowo łatwo oraz szybko można je przyrządzić w wysokiej temperaturze. Kolejną częścią tuszy wołowej nadającej się na steki to ta grzbietowa tj. rostbef i krzyżowa. Mają one stosunkowo kruchą strukturę mięsa i również nadają się do smażenia oraz grillowania.

Bardzo istotną sprawą jest stopień wysmażenia steków. Przyjmując, że nasz stek waży ok. 200g, to w przedziale czasowym, smażąc go 1 min. z każdej ze stron, a potem na zmniejszonym ogniu to czas jest następujący:
•krwisty stek jest jeszcze bardzo miękki czas smażenia 2 min. z każdej strony,
•średnio krwisty jest miękki to 2.5 min. z każdej strony
•średnio wysmażony jest w środku jeszcze elastyczny to 3.5 min. z każdej strony,
•prawie wysmażony stek ugina się tylko lekko pod palcem to 4-6 min. z każdej strony.

Natomiast podział stopni wysmażenia przedstawia się następująco:

rare – krwisty
medium rare – średnio krwisty
medium – średnio wysmażony
well done – dobrze wysmażony

Wybierając się do restauracji, warto zapamiętać nazwę swojego ulubionego stopnia wysmażenia steka i podczas składania zamówienia poinformować kelnera o naszych oczekiwaniach. To powoli w pełni cieszyć się naszym kawałkiem mięsiwa i wybór steka będzie fajnym doświadczeniem kulinarnym.

Osobiście polecam średnio krwiste steki, ponieważ mięso zachowuje swoje walory smakowe i wbrew pozorom jest bardzo miękkie. Zamawiając steka, który ma być bardzo dobrze wysmażony i bez jakichkolwiek śladów osocza na talerzu, będzie po prostu twardy, nie polecam ze względu na rozczarowanie, które potrafi zabić nawet najlepsze wyobrażenie o naszym obiedzie.

PRZEPIS NA STEK Z POLĘDWICY

polędwica wołowa – 200g
sól morska – do smaku
pieprz młotkowany – szczypta
krem z octu balsamicznego – 0,5 łyżeczki od herbaty
oliwa z oliwek – 50ml
tymianek świeży – szczypta

Wszystkimi składnikami nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki  na niemniej niż 6 godzin, tak aby wszystkie aromaty miały okazję się przeniknąć, smażymy według uznania korzystając z podanych wyżej wartości czasowych, ważne aby po smażeniu przełożyć stek na osobny talerzyk i pozwolić mięsu odpocząć na jakieś 2 min.

Smacznego!

Krzysztof Giel
szef kuchni Salwator Park

www.salwatorpark.pl/restauracja
www.facebook.com/restauracjamikolow

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *