Zraz Potockiego z placuszkami imbirowymi i glazurowaną marchewką

Wyjątkową potrawą, którą można skosztować w Restauracji Salwator Park jest Zraz a’ la Potocki. Przygotowaliśmy tę propozycję z myślą o osobach z upodobaniem do potraw wyszukanych, a jednocześnie prostych. Połączenie wołowiny z grzybami, dodatkiem wędzonego boczku i ziół, stanowi nie lada gratkę dla prawdziwych smakoszy. Należy również pamiętać o ważnym elemencie jakim jest czerwone wino. Używano go w kuchni staropolskiej równie dużo i często jak ziół czy pitnych miodów, z których szlachecka Polska w owych czasach słynęła. Nasz „bohater” pojawia się w duecie z placuszkami imbirowymi z ziemniaków. Te na pozór oddalone od siebie smaki, wspaniale współgrają na talerzu w asyście marchewki glazurowanej miodem i masłem.
Placuszki przygotowuje się bardzo łatwo. Do gotowego ciasta przeznaczonego na Kluski Śląskie dodajemy 1 lub 2 jajka razem z białkiem oraz łyżeczkę imbiru, mieszamy i smażymy jak racuchy na złoty kolor.
Marchewka użyta do przygotowania dodatku może być zwykła, ugotowana i pokrojona w plastry, możemy tez zastosować marchewkę paryską. Gotujemy ją z dodatkiem tłuszczu (masła lub margaryny, co utrwala witaminę A), następnie odcedzamy, przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę miodu naturalnego, ok. 30 g masła i doprowadzamy do rozpuszczenia miodu.

Zraz przygotowujemy następująco:
Wołowinę (kawałek udźca bądź rostbef) kroimy na plastry jak na rolady i rozbijamy. Z cebuli czerwonej, boczku i maślaków przygotowujemy farsz. Doprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, musztardą i zwijamy w rulon o grubości ok. 5 cm. Po wierzchu pieczeni smarujemy ziołami i musztardą, zawijamy sznurkiem i obsmażamy z każdej strony. Następnie przekładamy do rondla, polewamy winem i bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Jako sos polecam Demiglace, o którym już pisaliśmy.

Porcja dla 4-6 osób:
•wołowina | 1,2 kg
•boczek wędzony | 200 g
•cebula czerwona | 150 g
•maślak/grzyby suszone | 100g/80 g
•sól, pieprz | wg uznania
•wino czerwone | 200 ml
•tymianek | 0,5 łyżeczki
•rozmaryn | szczypta
•tłuszcz do smażenia | 50 ml
•liść laurowy | 4 szt.
•ziele angielskie | 3 ziarna

SMACZNEGO!

Krzysztof Giel
szef kuchni
Restauracji Salwator Park

KONTAKT
www.salwatorpark.pl/restauracja
www.facebook.com/restauracjamikolow
plus.google.com/+RestauracjaSalwatorParkMikolow

POLECAMY DOMOWE OBIADY W CENIE 12 zł

One thought on “Zraz Potockiego z placuszkami imbirowymi i glazurowaną marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *